Gastrologische Visie
De Gastrologische Visie in de Gezondheids- en Welzijnszorg door Chefs
Alle Europese burgers, vooral ook mensen met verstoorde voedingsinname door sensorische en/of motorische stoornissen, hebben het recht op voldoende en aangepaste, lekkere, gezonde en veilige voeding, overeenkomstig hun culturele achtergrond. Het doel is langer onafhankelijk en actief kunnen blijven, langer kunnen genieten van zelfstandig (thuis)wonen en bij aankomende of bestaande zorgnood gecoördineerde voedingszorg ter beschikking hebben, afgestemd op de persoonlijke situatie.
De overgang die nodig is om dit te verwezenlijken binnen Europa, vindt haar oorsprong in een gedeelde visie, ontwikkeld door het EIP-AHA A3 Food & Nutrition AG, het 2 Piramiden Model.
Deze transformatie van de voedingszorg vereist modernisering en digitalisering van culinaire systemen, geïmplementeerd door getrainde en deskundige chefs in gezondheids- en welzijnszorg, gebaseerd op gastrologische innovaties, gastrologische wetenschap en rationele kosten-batencriteria die zorgen voor een meer doelgerichte, gepersonaliseerde, effectieve en efficiënte voedingszorg, rekening houdend met de wensen, behoeften en verwachtingen van de patiënten/cliënten.
De Gastrologische Visie in de Gezondheids- en Welzijnszorg door Verpleegkundigen
Alle Europese burgers, patiënten in ziekenhuizen, residenten in zorgcentra en bewoners in de thuiszorg, hebben, ongeacht hun leeftijd of culturele achtergrond, recht op voeding die lekker, gezond en veilig is. Indien relevant wordt deze voeding bovendien gepersonaliseerd om de inname te optimaliseren, ondanks een individueel sensorisch en/of motorisch probleem.
Het doel is om voedingsgerelateerde co-morbiditeiten en kwetsbaarheid te voorkomen en om de individuele kwaliteit van leven te verbeteren. Gewone maaltijden, met gebruik van verse ingrediënten en moderne epc-based kookprocessen genieten de voorkeur.
Deze visie reflecteert het breed gedragen model NutriLive, initieel ontwikkeld in het EIP-AHA A3 Food and Nutrition AG, dat verder onderbouwd wordt in de RSCN Thematic Working Group "Food and Primary Food Care".
De succesvolle implementatie van deze visie vereist een doorgedreven modernisering en digitalisering van culinaire systemen én relevante communicatiestromen in de eerstelijns voedingszorg. Degelijk getrainde en deskundige chefs, in nauwe samenwerking met verpleeg- en zorgkundigen, en para-medici, vormen het onmisbare netwerk om deze gastrologische vernieuwing op een klantvriendelijke en kostenefficiënte manier te implementeren.